ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Стефан Иванов в Литературен салон Spirt and Spirit

Литературен фестивал Пловдив чете Литературен салон Spirt & Spirit и клуб Петното на Роршах Ви канят на литературно четене на Стефан Иванов.

Събитието ще се проведе на 22 октомври 2024, вторник, от 19:00 ч. в клуб Петното на Роршах, Пловдив (ул. Йоаким Груев 36) с вход свободен.

Новата книга на Стефан Иванов без мен се появява 10 години след предишната стихосбирка „Навътре“ и с нея се слага началото на едно ново издателство – Кота 0. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с нея и обратно – поезия, която се вмъква в кожата на стиха.

В предговора си редакторът на книгата Марин Бодаков пише:

„Стефан може да бъде много мек и грижовен, много посветен, когато пише за отделния човек, за конкретния човек. И става твърд, когато пише за държавата. Срещу държавата. Тогава кроткият става категоричен, безапелационен. И е по-смел от мнозина плещести поети.

––
Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009), „Навътре“ (2014) и „Без мен“ (2024). „Списъци“ е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. „Без мен“ е номинирана за награда „Перото“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици. Блогът му е на http://siv.sofiascape.com/.

––

В интервю за сайта на Пловдив чете Стефан Иванов ни споделя: 

„Поезия може да има във всичко. В сънища, в пътеписни бележки, не е случайно и че Бодлер кръщава книгата си „Малки поеми в проза“. Поезията не е само в строфи и рими, не е само и в редове с бял и свободен стих. Поезия има в списъци, въпросници, стенограми, анамнези, епикризи, учебници, стени, трафопостове, мълчания, погледи. А едни от най-добрите поети и писатели, които познавам, никога не са писали каквато и да е литература, но думите и словото им са по-завладяващи от много неща, от едни от най-любимите ми неща, които съм чел. Поезия е и словото, което тече незаписано и неограничено.“ 

Прочетете повече думи от поета тук.

––

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/23uhq2hoR.

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина